NŐK

Látogatók száma

2013. július 20., szombat

Fordított hajmosás -- olajra hangszerelve

A meglepőnek tűnő, fordított hajmosás ötlete egy Horst Rechelbacher nevű embertől származik, aki mellesleg több természetes kozmetikai márka alapítója.
hajmos1A módszer a „No more Dirty Looks” című, természetes szépségápolásról szóló könyvben jelent meg. Bár alig néhány mondat szólt róla, mégis legalább akkora visszhangot kapott, mint a vodkás hajspray recept – pedig az is érdekesen hangzik.
De mi a módszer lényege? Hajmosáskor használd először a kondícionálót és utána a sampont! Van benne logika, tényleg!
Íme a pontos recept!
  • Először vegyél egy kevés olajat (ez lehet olíva, kókusz, argán, teafa, neem, makadámdió, ami éppen van) és finoman masszírozd a fejbőrödbe, aztán fésüld át a hajad.
  • Ezután vizezd be, és tegyél rá kondícionálót (sőt, ha már egyszer ott állsz a zuhany alatt a flakonnal a kezedben, akár tusfürdő helyett is használhatod). Hagyd hatni egy ideig, aztán mosd le.
  • Mosd meg a hajad a szokásos samponoddal és utána már ne használd a kondícionálót. Ha a hajad hajlamos gubancolódni, tegyél még egy kis olajat a kezedre és az ujjaiddal fésüld át, hogy egyenletesen eloszoljon rajta.
kondícionálók viszonylag sok olajat tartalmaznak (ha nem natúrkozmetikumról beszélünk, akkor pedig szilikont is), ezek teszik a hajat simává, fényessé, könnyen kifésülhetővé. Viszont egyúttal el is nehezíthetik a hajat. Sokan pedig a kondícionálót csak a hajukra kenik, vigyázva, hogy a bőrt ne érje, mert különben zsírossá teszi a fejbőrüket. Ez érthető elővigyázatosság, viszont így ők a kondícionálók másik fő hatását, mármint azt, hogy hatóanyagai táplálják a fejbőrt, nem tudják kihasználni.
hajmos2A fordított hajmosás egyik előnye, hogy a hajkondíciókban található olajok síkossá teszik a hajat, ami csökkenti a hajmosás során a hajszálak közötti súrlódást, így védi a hajszálakat a dörzsölés okozta károsodástól. Ráadásul, a kondícionálók pH-ja olyan, hogy „bezárja” a fejbőr felhám rétegét, anyagai bevonják, és védik a samponban található erős detergenstől (SLES). Ezen kívül a sampon előtt mindenki nyugodtan ápolhatja is a fejbőrét a hajkondíciókban található hatóanyagokkal. Amíg a hajon hagyjuk, beszívódik, ami tud, a felesleges olajat és egyebet a sampon lemossa. Az olajos bedörzsölés az elején egyrészt jót tesz a fejbőrnek, másrészt fellazítja a szennyeződéseket.
A témában írt hozzászólásokból kiderül, hogy a többségnek bejött a fordított hajmosás! Van, aki zsíros fejbőrre és száraz hajra ajánlja, más korpásodás ellen. A sok próba számos változatot eredményezett.
  • Teljes (kókusz vagy egyéb) olajos hajpakolás a hajkondícionáló előtt.
  • Olajos hajpakolás, utána sampon, hajkondícionáló nélkül.
  • Hajmosás csak hajkondícionálóval, mivel elvileg ez is tartalmaz olyan összetevőket, amelyek eltávolítják a szennyeződéseket. (Zsíros haj esetén nem tudom elképzelni.)
  • Hajkondícionáló a samponozás előtt és után is. Ez kifejezetten száraz hajra lehet jó.
  • Végső öblítés a samponozás után desztillált/ioncserélt vízzel. Ebbe akár kedvenc illóolajunkból is tehetünk egy kicsit. A desztillált víztől elvileg fényesebb lesz a haj.             (Forrás: sokszinuvidek.hu )                                                                                                                             
Egyedi fenykepes ajandekok