NŐK

Látogatók száma

2016. március 24., csütörtök

Női testalkatok

Többé-kevésbé mindannyiunk teste azonos arányokat követ, mégis ahányan vagyunk, annyiféle a testünk. Vannak persze testalkat-típusok, melyekkel le lehet írni egy-egy tipikus testformát. Először ezekkel ismerkedhetsz meg, majd rátérünk a testalkatnak megfelelő öltözködési alapelvekre.
Még mielőtt nekilátnál a testalkat típusok tanulmányozásának és megpróbálnád kitalálni, melyik típusba tartozol, szeretném hangsúlyozni, hogy bármilyen is az alkatod, nincs semmi szégyellni valód! A tökéletes test csak a rajzasztalon létezik (de legalább is nagyon kevesek kiváltsága) és nem kulcs a boldogsághoz. Azt azonban jó, ha tudod, hogy hogyan hangsúlyozhatod tested legszebb részleteit. Erre is tippeket kapsz ebbenaz írásban.
A szakemberek több osztályozási rendszert kialakítottak a testalkatok leírására. Vannak 4,5, de akár 12 típust felsorakoztató változatok is. Megpróbálok egy könnyen áttekinthető, átfogó és szemléletes összefoglalót adni ezekből.

„V” testalkat fő jellemzője, hogy a felsőtest hangsúlyosabb, mint az alsó. Ezt okozhatják a csípőhöz képest széles vállak, és/vagy a nagy mellek, illetve  a keskeny csípő és a vékony lábak. Ezt nevezik fiús alkatnak is, hiszen a férfiaknál ez a testalkat a leginkább jellemző. (Híres "V" alkat például Charlize Theron).

Az „A” testalkatú nők jellemzője (a "V" típus fordítottja) a keskeny váll és a széles csípő. Itt a széles csípő miatt az alsótest kap nagyobb hangsúlyt. Létezik szögletes és gömbölyű változata is. A gömbölyű típus sziluettje íveltebb: gömbölyű vállak, kerek csípő, formás, telt combok jellemzik. Az "A" típusnál fokozhatja az arányeltolódást, ha a keskeny vállakkal kicsi mellek párosulnak, vagy ha a széles csípőhöz vastagabb combok és alsó lábszárak társulnak. ( Talán a legnépszerűbb "A" alkatú híresség Jennifer Lopez).

Az „X” alkat jellemzője az ívelt csípő, a vékony derék, a lágy esésű váll, az alső és felső test közötti kiegyensúlyozott arányok. Ezt nevezik más szóval "homokóra alkatnak". Állítólag ez a férfivágyak netovábbja: nagy mellek, széles csípő, keskeny derék. Az '50-es,'60-as években készült filmekben minden színésznő "X" alkatúnak próbált látszani elfűzütt derékkal, csúcsos melltartókkal és bő szoknyákkal. (Salma Hayek azon kevesek egyike, akinek a természet adott "X" alkatot, nem pedig a női szabó).

„H” alkatra jellemző, hogy sziluettje nem kimondottan ívelt, azaz, míg az "X" alkatnál a csípő és a derék mérete között legalább 30 cm a különbség, a "H" alkatnál a csípőtől maximum 15 centiméterrel keskenyebb a derék. A lágyabb változatnál a derék kissé íveltebb. Azokat a "H" alkatúakat, akik nagyon soványak "I" alkatnak is nevezik. (A hírességek közül például Nicole Kidman "H" alkatú, de a manökenek nagy része is ilyen alkattal rendelkezik).

Az „O” típusú nők törzsének középpontján van a hangsúly, széles csípő, kidomborodó has, széles derék a jellemző. Bár súlyfelesleggel rendelkeznek, de mint azt látni fogod, csinosak, ha a megfelelő ruhadarabokat választják. (Octavia Spencer a híres "O" testalkatúak egyike).

Derék - csípő - mell arány:

Ha nem vagy tisztában saját alkatoddal, mérd le derekadat, ahol a legkeskenyebb, csípődet, ahol legszélesebb. A melled körméretének megállapításához pedig a mellcsúcsnál illeszd össze a mérőszalag két végét.
Az „X” típus mell és csípő mérete közel azonos, a csípő mérete pedig legalább 25 centiméterrel keskenyebb a csípő és mellméretnél. (pl. 90-60-90).
Ha a mellméret jelentősen meghaladja a csípő méretét, akkor „V” típusról beszélünk (pl. 105-60-80), de vigyázat, lehet, hogy a mellméret kicsi, de a váll nagyon széles, akkor is „V” típusról beszélünk.
Ha a csípő szélesebb, mint a mellméret (pl. 88-73-100), akkor „A” típus a valószínű. A „H” típusnál viszonylag kicsi a különbség a három méret között (pl. 85-70-89). Az „O” típusba tartozóknál szintén kicsi a különbség a méretek között, de ezt nem a széles derék, hanem a nagy pocak okozza. Hogy érthetőbb legyen, ha a „H” típusúak oldalt fordulnak és így szemlélik magukat a tükörben, viszonylag lapos feneket, kicsi mellet és lapos hasat látnak. Az „O” típusúak ezzel szemben fenéktájon, a has tájékán és mellben is igencsak domborúak.
Most mérd meg (lehet, hogy ehhez kell egy kis segítség is) a fejed búbjától a lábaid tövéig terjedő szakaszt, majd a sarkad és a lábaid töve közötti távolságot. Ha nagyjából egyforma értékeket kaptál tested felső és alsó része arányos, ha a felső rész hosszabb, állj a tükör elé és döntsd el, hogy a derekad hosszú, vagy a lábad rövid. Ha a felsőtested kisebbnek mérted hosszú lábakkal, vagy rövid derékkal rendelkezel. A tükör ezt is megmutatja.
És most nézzük meg (a teljesség igénye nélkül), hogy a különböző testalkatokhoz milyen öltözködési trükköket érdemes bevetni és mely ruhadarabokat javasolt kerülni. Az itt felsorolt alapelveket továbbgondolva kreatívan alakíthatod ruhatáradat saját ízlésednek, stílusodnak megfelelően.

A „V” típus

Ajánlott viselet:

Cél, hogy a vállakról, vagy nagy mellekről a csípőre helyezzük a hangsúlyt, vagyis keskenyebb vállat és szélesebb csípőt szeretnénk mutatni. Ami tökéletes, azt megmutatni: vékony derék, hosszú combok, formás mellek (kinek, mi van).
-hosszú, csípő alá érő póló mély dekoltázzsal és húzott, vagy fodros derékrésszel, mert eltereli a figyelmet a vállakról és szélesíti a csípőt
-ejtett vállú pólók, pulóverek, mert optikailag kisebbítik a vállat
-harangszoknya, vagy hordószoknya, A” vonalú nadrág,  mert szintén szélesebbé teszik a csípőt
-hosszú, formás lábakhoz jöhet a mini, ami a csípőt is kissé szélesebbnek láttatja
-stóla, sál a váll egy részének elfedésére

 Kerülendő:

-puffos ujjú blúz, póló (persze a válltömés sem, de ki akarna válltömést ilyen szép vállakkal…) – ehhez nem kell magyarázat
-a vállat szabadon hagyó, vagy keskeny vállpántos megoldás, vagy csónaknyak, mert kihangsúlyozza a vállakat
-bő felsőrészek, melyek „eltitkolják” a vékony derekat
-szűk szoknya, vagy nadrág, hacsak csípő táját nem dúsítja valamilyen rafinált ruhadarab (pl. kendő)

Színek és formák:

- ahol szélesíteni szeretnénk a formákat, ott a keresztcsíkokat, kockákat, nagyobb mintákat alkalmazzuk
-a vállaknál és a melleknél az átlós, vagy a hosszanti csíkozás ajánlott ennél az alkatnál
-bátran alkalmazd a színek adta lehetőségek: a világos színek nagyítanak, a sötétszínek kicsinyítenek

Kiegészítők:

-hosszú láncokszéles övek
-amennyiben a "V" testalkat kellő magassággal párosul bátran használhatunk nagy, feltűnő fülbevalókat
-a nagyobb táskák is jó kiegészítői a "V" alkatnak

Példa a V alkatúak számára előnyös öltözködésre

V


Az „A” típus

Cél, hogy a csípőről a vállak felé vigyük a hangsúlyt, azaz pontosan ellenkező hatást szeretnénk elérni, mint az „V” típusnál.
 A keskeny vállakat egy jól megválasztott válltöméssel könnyen kiegyenlíthetjük.
A csípő vonalát lágy esésű szoknyával, vagy nadrággal tehetjük optikailag kisebbé.
Fontos a derék hangsúlyozása, így arra a részre terelhetjük a figyelmet, ahol a törzs a legkeskenyebb.  Ha rövid a derék, hagyjuk el az övet és inkább mell alatt húzott felsőrészt válasszunk.
Ajánlott viselet:
-válltömés, mert szélesíti a vállakat (ne essünk túlzásba a válltöméssel!)
-csónaknyak, mert optikailag szélesíti a vállat
-derékban kicsit bővülő „A” vonalú szoknya, egyenes szárú nadrág, mert a lágy esésű anyag lágyítja a csípővonalat
-mellben húzott blúz, mert nagyobbá varázsolja a melleket
-sál, stóla a vállon, mert a megfelelően elrendezett anyag szélesíti a vállat
Kerülendő:
-rakott szoknya, hordószoknya mert mindkettő szélesíti a csípőt
-miniszoknya, mert szélessé teszi a csípőt és röviddé, vaskossá teszi a telt combokat
-csőnadrág, mert hangsúlyozza a csípővonalat
-csípőig érő felsőrész, mert a test legszélesebb részére tereli a figyelmet
-mintás harisnyanadrág, mert robosztus combot és lábszárat eredményez
 Kiegészítők:
-magas sarkú cipők
-a felsőtestet dúsító sálak
-felsőtestet erősítő nagyobb láncok
 Színek és formák:
A „V” típussal ellentétben, az „A” fazonnál a felső testen használunk keresztcsíkokat, világos színeket, mert ezt a részt szeretnénk nagyítani. Ezzel ellentétben a csípőt és combot kisebbíteni, vagy sötétebb színekkel, hosszanti csíkozással igyekszünk nyújtani.
Derék és csípő tájékán kerüljük a mintákat, ezt tartogassuk a felsőtest számára. A kerekded idomokhoz inkább a szögletes minták illenek, így a pöttyös, eltekintve a tűpöttyöktől, legyen a vékony, magas nők öltözködésének díszítője.
Ha lábunk nem hosszú és vékony, a harisnya legyen mindig egyszínű és sohasem világosabb, mint a bőrünk, mert a világos szín ugyancsak erősíti a lábat.

Példa az A alkatúak számára előnyös öltözködésre


A

Az „X” típus

Cél, hogy minél többet mutassunk az úgynevezett homokóra formából és megtartsuk a felső és alsó testrész természet adta egyensúlyát.
Fontos a keskeny derék hangsúlyozása, mivel e nélkül lényegesen teltebbnek látszik.
 Az „X” szerencsés, hiszen minden ruhadarab jól áll rajta, ha a fenti egy szabályt betartja. Sem a csípője, sem a melle nem szorul korrigálásra. Ha combjai kissé teltebbek az ideálisnál a térdig érő szoknya a legideálisabb, hiszen a mini még szélesebbé teszi a combokat.
Ajánlott viselet:
-testhez álló felsőrészek (de ne feszüljenek pattanásig!)
-bővebb blúzok, pulóverek övvel
-sokféle szoknya közül válogathat akinek „X” alkata van, lehet ceruza, vagy A vonalú, testhez simuló, vagy rakott. Ha formásak a combjai jöhet a térd feletti szoknya is
-a nadrág szára lehet cső, egyenes, trapéz is, a csípő fazon jól kiemeli a vékony derekat
-ruhákban is válogathat bőven, legjobb, legjobb a test vonalát követő, vagy a derékban testhez simuló fazon
 Kerülendő:
-nagy melléfogás, ha egyenes fazonú, a derekat eltakaró pólót, blúzt, vagy ruhát választ az „X” alkat
-felboríthatja a test arányait a sok fodor, tűzés, vagy hajtás is
 Kiegészítők:
-a vékony derék kiemelésére jöhetnek az övek, minden mennyiségben
-a gömbölyded idomok jó kiegészítője egy szögletes táska
-a telt keblek és a V kivágású felsőrészek mellett kiválóan érvényesülnek a rövidebb láncok
 Színek és formák:
-az „X” alkatúak bátran válogathatnak a mintás felsőrészek és alsórészek között
-ha az összhatást vékony lábakkal kívánják fokozni, jöhet a karcsúsító csíkos, geometrikus, vagy apró mintás  harisnya.

Példa az X alkatúak számára előnyös öltözködésre

X

A  „H” típus

Cél, hogy az egyenes formákat lágyabbá, ívesebbé tegyük. A csípőt szélesebbé, a melleket nagyobbá, a derekat keskenyebbé.
Egy kis mellnövelő praktika nem árthat. A push up melltartó nem rossz megoldás, de vannak más lehetőségek is.
 A derékban szűk, vagy övvel hangsúlyozott felsőrésszel könnyen keskeny derekat varázsolhat magának aki „H” alkatú
A „H” (valamint a „V”) testalkat típus teret ad a fidres-fodros szoknyáknak, melyek a csípőt remekül szélesítik, és nőies csípőt kölcsönöznek.
 A „H” alkat legtöbbször hosszú lábakkal párosul, ami lehetővé teszi a miniszoknyák viselését.
És ha a láb túlságosan vékony, jöhetnek a minták és az élénk színek. Ezért mindenképpen irigylem a „H” alkatúakat!
 Ajánlott viselet:
-válltömés, a vállak szélesítéséhez
-buggyos ujjú blúz
-csónaknyak, amely mint már láttuk optikailag szélesíti a vállat
-mellben húzott blúz
-nyakpántos pólók, ruhák
-sál, stóla a vállon, hogy szélesebbnek tűnjön
-harangszoknya, vagy hordószoknya, A” vonalú nadrág
-hosszú lábakon jól mutat  a mini
 Kerülendő:
-szűk szoknya, vagy nadrág
-testhez álló ruha
-óvatosan az övekkel, sötétebb színeket válasszunk, hogy keskenyebbnek látszon a derék

Kiegészítők:
-bizsuk, nagy láncok, fülbevalók
-csipkék, fodrok
-nagyobb, nem szögletes táskák
-sálak minden mennyiségben
Színek és formák:
A „H” testalkat típusú hölgyek
 bátran alkalmazhatnak mindenféle mintát és formát az öltözködésben. Az op art épp úgy szóba jöhet, mint a romantikus virágminták.

Példa a H alkatúak számára előnyös öltözködésre

H

Az „O” típus

Cél, hogy a deréktájat karcsúbbnak láttassuk, valamint hogy a hangsúlyos hasat elrejtsük.
Ha a mellek aránytalanul nagyok segíthet a jól megválasztott válltömés.
A ruha hossza inkább ne érjen térd fölé, mert így a láb keskenyebbnek tűnik.
A csípőt lágy esésű anyagok segítségével tehetjük kevésbé hangsúlyossá.
Mivel a nagy pocakon nem mutat jól a feszes ruha, inkább mell alatt húzott blúzokkal rejtsük el azt.
Ajánlott viselet:
-szögletes válltömés
-tunika, mell alatti húzással, vagy lefelé bővülő fazonnal
-egyenes szárú nadrág, ami hosszítja a lábat
-A vonalú, vagy mell alatt húzott ruha
Kerülendő:
-magas derekú szoknyák, nadrágok
-szűk miniszoknya, short
-rövid felsők, főleg ha szűk is
-kereszt irányú csíkok, nagyobb minták, világos színek
- mintás harisnyanadrágok 
Kiegészítők:
-színes láncok minden alkalomra
-nagyobb fülbevalók
-színes karkötők
 Színek és formák:
-a hosszanti csíkok hosszítják és keskenyítik az alkatot
-a sötét színek ugyancsak előnyösek az „O” alkatúak számára
-a sötétebb színtónusú ruházatot remekül élénkítik a színes kiegészítők

Példa az O alkatúak számára előnyös öltözködésre

O

Az illusztrácuók a polyvore.com felhasználásával készültek.
(Forrás: kommunikacio-stilus.hu)