NŐK

Látogatók száma

2010. szeptember 25., szombat

NE FÜSTÖLJ! (Három nemzedéknek is árt a cigi!)



Hogy a dohányzó anya veszélyezteti saját szervezetét, az nyilvánvaló mindannyiunk számára. Azon sem csodálkozunk el nagyon, hogy ezzel a fejlődő magzatát is károsíthatja. De az már meglepő, hogy a cigi még a leendő unokákra is rombolóan hat!
Számos vizsgálat után dán kutatók megállapították: a dohányzó kismama nemcsak a gyermekét, hanem annak leszármazottját, azaz az unokát is károsítja szenvedélyével.
A magzatban már ott találjuk azokat a csírasejteket – ősivarsejteket –, amelyekből a leendő újszülött hím vagy női ivarsejtjei fognak kialakulni, ha majd eléri az ivarérettséget. S aki gyermeket szeretne, ezekkel az ivarsejtekkel nemzi az utódait. Már ha lesz elegendő és egészséges ivarsejtje. A dán kutatás szerint ugyanis a dohányzó kismamák embrióiban felére csökken azoknak a sejteknek a száma, amelyekből később a születendő gyermek saját ivarsejtjei kialakulnak.
Ám a baj nem jár egyedül, mert eközben – szintén a dohányzás következményeként – még a magzat testi sejtjeinek a száma is csökken, köztük azokéi, amelyek az ivarsejtek későbbi „gondozásában”, védelmében játszanak fontos szerepet. Mindez számottevően növelheti annak a kockázatát, hogy a születendő babának felnőve ne lehessenek saját gyermekei.
(Forrás:net)