NŐK

Látogatók száma

2014. július 7., hétfő

Színvilágunk

Tudjuk, hogy különböző emberi érzelmeket válthatunk ki a színek által, ezért nagyon nagy hasznát fogjuk venni annak, ha tudjuk, melyik szín mire képes. 
Az alábbiakban nagyon egyszerűen meg fogjuk mutatni, milyen "szabályok" szerint javallott használni a színeket. Az alkalmazandó színséma kiválasztása előtt, tudatosítsd mindig magadban, hogy milyen hatást szeretnél elérni a színekkel, és ennek megfelelően válassz ki kombinációkat.

Komplementer, avagy hideg kontra meleg színek
A szín-kerék nagyon értékes eszköz, amikor színeket választunk. Segítségével könnyebben megértjük a színek között lévő kapcsolatokat.
A keréken egymással szemben lévő színek a komplementer színek. Használatuk erős kontrasztot okoz, hangsúlyos, erős hatásuk van. Ha árnyalják őket, egy nagyon érdekes, kevésbé vibráló vizuális hatást keltenek.
Szerencsére nagyon könnyű megjegyezni, hogy melyek a „hideg” és melyek a „meleg” színek.
 A meleg színek a nyárra, a napra, a tűzre emlékeztetnek. A hideg színek viszont a tavaszra, a jégre, a vízre. Bármelyik színt választjuk, ki kell választani az ellentettjét is a másik „hőmérsékletből”. Ha kiválasztjuk a tűzforró vöröset, egy hideg zölddel kell párosítani, ha viszont egy hűvös kékeszöldet választunk, egy csípős piros-narancsot tegyünk mellé.

Rokon színek

szomszédos színeket nevezzük rokon színeknek:
Ezekkel kifejezetten kellemes, harmonikus hatást érhetünk el.

Harmadolós színsémák

Amikor kiválasztunk egy színt a színkerékről, a további két színt úgy kell hozzá választani, hogy a három szín egyenlő távolságra legyen egymástól:
A harmadolós színsémában az a hőmérséklet lesz domináns, amelyikből az eredeti színt választottuk. Ha például először sárga-narancssárga színt választottuk, amely egy meleg szín, végeredményében a meleg színek fognak nagyobb teret elfoglalni.

Negyedelős színsémák
  
A komplementer színsémához hasonlít, viszont két kiegészítő színsémát tartalmaz, melyek egyenlő távolságra vannak egymástól.

Bármelyik színséma kerül kiválasztásra, a végeredmény rengeteg kombináció, variáció lehet, hisz a színek különböző, és egyben számtalan árnyalatait alkalmazhatjuk.

Mindebben az a leggyönyörűbb, hogy a lehetőség végtelen, a választás pedig a saját kezünkben van!


Ezek a legegyszerűbb, legkönyebben alkalmazható színsémák. Alkalmazzuk bátran!