NŐK

Látogatók száma

2010. október 12., kedd

ÍGY MŰKÖDIK AZ ENERGIARENDSZERÜNK



Testünk energiarendszere ma is ugyanúgy működik, mint a történelem régmúlt korszakaiban élő emberé. Bennünk van az a láthatatlan meridián rendszer, az akupunktúrás vezeték, amelyben folyamatosan áramlik az energia,a csí. A testben a csatornákban (nadi) áramló energia (prana) akadálytalan áramlása jelenti az egészséges életet. Ha a test szimmetrikus és az izmok, kötőszövetek lazák, a test vér, nyirok és energiaáramlása tökéletes, betegség nem alakulhat ki. Azonban ha valahol bármilyen okból elakad az energiaáramlás, és asszimetria lép fel, ott betegség tűnik fel.
A meridiánokat ne zárt csatornaként képzeljük el. Az energia szervezetünkben mindenhol jelen van, viszont nagy valószínűséggel ezeken az "utakon" közlekedik testünkben. A meridiánok leginkább a mágneses erővonalakhoz hasonlítanak, melyet a modern kutatások is megerősítettek.
Az emberi szervezetben a Csi energia nem kaotikusan áramlik, hanem 12 páros és 2 páratlan meridiánon kering, vagyis csatornákon, amelyeknek nincsen anatómiai megfelelője. A modern biofizika bebizonyította, hogy a meridián-rendszer tényleg létezik. Ez a rendszer egyféle kapcsolat az éteri és a fizikai test között. Az életenergia sorban áthalad a test minden szervén, egy nap alatt egy egész kört tesz meg.
Minden meridiánnak van maximális és minimális aktivitás időszaka. A maximális aktivitás időszakát nevezik a "szerv óráinak", 2 óráig tart, és az adott szervnek ez a legjobb ideje a befolyásolásra (gyógyítására).



A szervek óráit a következő sorrendben kell elképzelni:
Meridián
Idő (csillagászati idő szerint)
tüdő
éjjel 3 - reggel 5 óra
vastagbél
reggel 5 - 7 óra
gyomor
reggel 7 - 9 óra
lép és hasnyálmirigy
reggel 9 - 11 óra
szív
nappal 11 - 13 óra
vékonybél
nappal 13 - 15 óra
húgyhólyag
nappal 15 - 17 óra
vese
este 17 - 19 óra
szívburok
este 19 - 21 óra
hármas melegítő
este 21 - 23 óra
epehólyag
este 23 - éjjel 1 óra
máj
éjjel 1 -3 óra


A "hármas melegítő" időszakában (este 21 - 23 óra) teljesítőképességünk csökken. Az alváskutatók bebizonyították, hogy a sejt regenerálódás ekkor a legmagasabb, ez a legpihentetőbb alvás ideje. A "hármas melegítő" maximális aktivitásának idejét tartalék lehetőségként is fel lehet használni, ha elmulasztottuk az adott szervnek az idejét, mert ez a meridián minden szervvel kapcsolatban van.
A minimális aktivitás órái 12 órával eltérnek a maximálistól, ilyenkor békén kell hagyni az adott szervet. Például, ha a gyomor reggel 7 és 9 óra között legaktívabb, este 19 és 21 óra között pihenni szeretne. Márpedig sajnos éppen ekkor érünk haza és fosztjuk ki a hűtőszekrényt. Pedig minden, táplálkozással foglalkozó szakember hangoztatja, hogy este 6 óra után ne együnk! Mert 19-től 21-ig az étel emésztetlenül nehezedik a hasunkban. Kedves „bagoly” életmódúak! Aki későn fekszik, az nem tud este 6 után nem enni, hiszen éjfélig még "6 óra van". Annak semmi akadálya nincs, hogy este féltízkor nyugodtan megvacsorázzon, lefekvésig a vacsora meg lesz emésztve.
A tüdő legaktívabb ideje hajnal 3 és 5 óra között van. Aki túrázik, tudja, hogy hajnalban sokkal könnyebben gyalogol fel a hegyre, mert a tüdeje simán bírja a terhelést. Kedves „pacsirták”! A séta sokkal kellemesebb hajnalban, míg a városban is, hiszen még friss a levegő. Sétáljanak!
Az energetikai rendszerünkön keresztüli gyógyítás több ezer éve fennálló és napjaink orvostudománya által is elfogadott, általánosan alkalmazott terápiás módszer.