NŐK

Látogatók száma

2010. október 13., szerda

ANTIDEPRESSZÁNS HATÁSÚ A SPERMA?



Azok a lányok, akik óvszer nélkül létesítettek kapcsolatot, kevésbé voltak depressziósak – derül ki egy friss vizsgálatból.
Az amerikai NCBI-hez (National Center for Biotechnology Information) tartozó, több mint 17 millió orvosi-orvosbiológiai cikket tartalmazó Pubmed adatbázis egyik friss dokumentuma szerint véletlenszerű mintavételi eljárással kiválasztott, szexuálisan aktív főiskolai lányok esetében az óvszerhasználat kapcsolatba hozható a Beck-depresszió kérdőíven (Beck Depression Inventory - BDI) elért pontszámokkal. (A BDI-t 1961-ben fejlesztették ki a depresszió súlyosságának megítélésére, és jelenleg is széles körben alkalmazzák.)
Mint kiderült, azok a lányok, akik óvszer nélkül létesítettek szexuális kapcsolatot, kevésbé voltak depressziósak, ezen felül a depresszív tünetek és az öngyilkossági hajlam arányban volt az óvszer alkalmazásának gyakoriságával. Akik nem éltek a kondomos védekezés lehetőségével, azoknál a depressziós kérdőívben teljesített pontszám egyenes arányban nőtt az utolsó szexuális aktusuk óta eltelt idővel – azaz minél régebben szerelmeskedtek, annál inkább hajlamosabbak voltak a depresszióra.
Az adatokból az következik, hogy az ondó csökkentheti a depressziós tüneteket, és bizonyítja, hogy a hüvely felszívja az ondó számos összetevőjét, ami már néhány órán belül kimutatható a vérből.
Az NCBI az élettudományok és a bioinformatika egyik legrégibb, kereszthivatkozásokkal tarkított, keresővel ellátott adatbázis-gyűjteménye.
 (Forrás: hvg.hu)